Smrkolj Primož

Domače ime: 
Lebar
Kraj: 
TrojaneAktualna ponudba
Certifikat

GSM: 041-674-407

Naša kmetija...

Kmetija leži na Trojanah na nadmorski višini 600 m. Spadamo med območje z omejenimi dejavniki in kmetija se uvršča med strme kmetije. Začetki upravljanja same kmetije segajo v daljne leto 1900. Tako so se z delom na njej in upravljanjem ukvarjali že moj praded, ded, moj oče in sedaj tudi jaz.

Kmetijo sem prevzel leta 1997. Od takrat se je tudi marsikaj spremenilo. Skozi čas se je kmetija tudi večala z dokupom in najemom zemljišč, tako da sedaj obsega 20 ha obdelovalnih površin in 35 ha gozda. Ukvarjam se z živinorejo, na kmetiji je 20 krav dojilj pasme charole, 15 telet, do cca. 50 kokoši in trije konji.

GSM: 041-674-407

Od prevzema kmetije so se začele prve spremembe. Pričeli smo z vzrejo damjakov in muflonov zaradi lažje obdelave predvsem strmega terena. S prodajo govejega in divjačinskega mesa klavnicam smo ugotovili, da se samo iz tega premalo iztrži. Tako smo del mesa začeli prodajati na domu. Vendar pa je s časom prišlo tudi povpraševanje po drugih mesnih izdelkih. Vseskozi smo že izdelovali mesne izdelke za lastne potrebe. Te izdelke pa smo predstavili tudi na raznih lokalnih prireditvah. Ob času kolin pa jih ponudili za pokušino tudi znancem in prijateljem, ki so nam zaupali, da so izdelki ne le okusni ampak tudi kvalitetni. To je tudi vzrok za večje povpraševanj po domačih izdelkih.

Od leta 2003 smo se preusmerili v ekološko kmetovanje. Zaradi tega doma trenutno ne redimo prašičev, zato jih vsako leto dokupimo iz drugih ekoloških kmetij.
Na kmetiji se ukvarjamo tudi s pripravo drv za kurjavo.

V smer ekološkega kmetovanja smo se preusmerili predvsem zaradi lastne osveščenosti po kvalitetnejši hrani, prijaznejšega odnosa do živali in zagotavljanja čistejšega okolja.

Ponudba

- Teleta in žrebeta za zakol – eko
- Teleta in žrebeta za nadaljno rejo
- Domače sadje (hruške, jabolka)

GSM: 041-674-407

Kontakt

Ekološka kmetija Lebar
Primož Smrkolj
Trojane 14
1222 Trojane
GSM: 041-674-407
smrkolj.klara@gmail.com

Kako do nas?

Kmetija leži v neposredni bližini Gostinskega podjetja Trojane (znana po krofih) in sicer ob glavni cesti (na levi strani) iz smeri Ljubljana – Maribor.